
Imbir zmniejsza stan zapalny jelita grubego
12 października 2011, 10:28Suplementy z imbiru obniżają markery stanu zapalnego toczącego się w jelicie grubym (Cancer Prevention Research).

Tryumf polskich drużyn w Konkursie Łazików Marsjańskich na Podkarpaciu
14 września 2016, 05:52Polacy dominowali podczas III edycji European Rover Challenge. Pierwsze miejsce zdobyła ekipa Raptors z Politechniki Łódzkiej, a na drugim znalazła się drużyna Impuls z Politechniki Świętokrzyskiej. Trzecie miejsce przypadło kanadyjskim studentom z McGill University. Zespół Continuum z Uniwersytetu Wrocławskiego otrzymał nagrodę specjalną w konkurencji Maintenance.

Komórki macierzyste skalują wielkość jelita
28 października 2011, 17:07Dorosłe komórki macierzyste jelit reagują na wzrost konsumpcji, powiększając przewód pokarmowy.

Afryka nie robi się coraz bardziej sucha
24 października 2016, 08:57Nowe badania wskazują, że - wbrew przyjętemu przez naukę poglądowi - Afryka nie staje się coraz bardziej sucha. Ich autorzy twierdzą, że w ciągu ostatnich 1,3 miliona lat susze na Czarnym Lądzie zmniejszyły swój zasięg, a kontynent jest poddawany cyklom bardziej suchych i bardziej wilgotnych warunków

Kiepski sen zwiększa ryzyko fibromialgii
21 listopada 2011, 18:39U kobiet, zwłaszcza w średnim wieku i starszych, kiepskiej jakości sen wydaje się zwiększać ryzyko fibromialgii, czyli choroby charakteryzującej się uporczywymi bólami mięśniowo-stawowymi, a także bolesnością w tzw. punktach tkliwych (Arthritis & Rheumatism).

Komputer kwantowy wyżej na liście priorytetów Microsoftu
22 listopada 2016, 12:57Microsoft coraz bardziej intensywnie pracuje nad kwantowym komputerem. Koncern bada koncepcje takiej maszyny od ponad dekady. Teraz jego władze uznały, że nadszedł czas na przekucie teorii w praktykę i stworzenie odpowiedniego sprzętu i oprogramowania

Jak uczymy się lęku?
12 grudnia 2011, 09:54Po raz pierwszy udało się wykazać, że kora mózgowa, obszar uznawany przede wszystkim za siedlisko wyższych funkcji poznawczych, pełni również ważną rolę w uczeniu emocjonalnym.

Inuici odporni na zimno dzięki denisowianom?
21 grudnia 2016, 09:07Niewykluczone, że Inuici są spokrewnieni z denisowianami i to im zawdzięczają możliwość mieszkania na dalekiej północy. Niedawno przeprowadzono pierwszą analizę genetyczną grenlandzkich Inuitów. Naukowcy skupili się na badaniach regionu zawierającego geny TBX15 oraz WARS2, który to region jest prawdopodobnie odpowiedzialny za przystosowanie się do zimna.

Materiał jak skórka camemberta
9 stycznia 2012, 15:30Do czego przydaje się skórka sera pleśniowego, poza dostarczaniem niezapomnianych wrażeń smakowych oraz utrzymywaniem gomułki w całości i poza zasięgiem niepożądanych mikroorganizmów? Okazuje się, że może być inspiracją dla projektantów nowych materiałów, w tym przypadku podlegającego samooczyszczaniu (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Wiadomo, z czego składał się ostatni posiłek Ötziego
20 stycznia 2017, 11:43Ostatni posiłek Ötziego, Człowieka Lodu z Tyrolu, składał się z suszonej koziny. Do takiego wniosku doszli naukowcy, którym udało się przeprowadzić sekcję zawartości jego żołądka.